Wat zijn stallers

Stallers zijn mensen met een passie voor theater. Stallers die op de scène staan, hebben allemaal een toneelopleiding van minstens drie jaar achter de rug of zijn hieraan bezig. Stalstudio is immers ook een filiaal van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Vilvoorde waar de opleiding voor volwassenen gegeven wordt. Stallers zijn ook diegenen die met volle overgave achter de schermen werken, zonder een opleiding maar wel met dezelfde gedrevenheid. Een Staller zet zich immers 100% in, elke keer weer opnieuw. Elke tak van een productie vullen we zelf en vrijwillig in; van productieleiding tot decors bouwen, van reservatie tot het creëren van een affiche, van regie-assistentie tot belichting, van poetsen tot tappen. Een Staller is iemand die zegt: “ik kan niet zonder Stalstudio” en een Staller weet: “Stalstudio kan niet zonder mij”.

Alle Stallers
Raad van bestuur
Afgestudeerden
Leerlingen
Medewerkers

Raad van bestuur

Afgestudeerden

Leerlingen

Medewerkers

Onze geschiedenis

Leo Dewals, toneelleraar aan de Academie te Vilvoorde wilde zijn passie voor het toneelspelen zo graag doorgeven aan anderen en dat in een locatie waar veel meer ruimte was dan deze waarover hij beschikte binnen de academiemuren. Hij vond in september 1968 de stallingen van Domein Drie Fonteinen de gedroomde plaats. Hij vroeg en kreeg de toestemming van de toenmalige burgemeester van Vilvoorde om dit leegstaand pand te mogen gebruiken voor zijn toneellessen. Zo werd "STALSTUDIO" geboren.

Stalstudio Geschiedenis
Stalstudio Geschiedenis

De eerste afgestudeerden wilden graag blijven spelen maar dat kan echter niet in een academie. Leo vond het heel jammer dat hij al zijn energie in mensen stak die dan uitzwermden naar andere toneelgezelschappen. Aangezien ze zelf voor alle accommodatie en infrastructuur hadden gezorgd, lokalen geplamuurd en geschilderd hadden, werd Stalstudio KA(mer)TO(neel) geboren. Dat is het vandaag nog: een plaats waar afgestudeerden en leerlingen sàmen op de planken staan en waar ze hun passie elke keer weer kunnen beleven. In de statuten van Kato Stalstudio staat dat de leerkracht Toneel Hogere Graad, verbonden aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Vilvoorde, tevens de artistieke leider is van Stalstudio.

Leo was dat tot en met juni 1996. Sinds ’98 is het artistieke beleid in handen van Marinelle De Winne en geeft ze Toneel HG. In september ‘76 begon zij haar toneelopleiding bij Leo. Daarna genoot ze haar studies aan het conservatorium van Gent en na een aantal omzwervingen in het beroepstheater kwam zij terug naar het veilige Stalnest. In de voetsporen van Leo, haar mentor, wil ze haar leerlingen vooral haar passie voor het toneelspelen doorgeven.

Afscheid aan Leo Dewals

Acteur, regisseur, leraar, dramaturg en producer. Maar bovenal: stichter van Stalstudio. Je hebt waarschijnlijk, 50 jaar geleden, nooit beseft wat een impact dit…